Dark Web Nedir ve Nasıl Girilir?


Dark Web Nedir ve Nasıl Girilir?


Web üç bölüme ayrılabilir: yüzey ağı, derin ağ ve karanlık ağ. Ziyaret ettiğimiz web sitelerinin çoğu yüzey webinin bir parçasıdır. Bunun ötesinde ağın derin ve karanlık kısımları yatıyor. Karanlık ağın ne olduğunu ve ona nasıl erişeceğinizi öğrenin. Karanlık web sitelerini her ziyaret ettiğinizde güvende kalmak için bir VPN edinin.



Karanlık ağ nedir?


Dark web, standart arama motorları tarafından indekslenmeyen web sitelerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Karanlık ağ, çevrimiçi olarak anonim olarak gezinmenize ve etkileşime girmenize olanak tanıyan özel ağlardan oluşur. Karanlık web web sitelerine erişim, özel yazılım veya özel ağ yapılandırmaları gerektirir.



İnternetin üç ana bölümüne daha yakından bakalım: yüzey ağı, derin ağ ve karanlık ağ.

Yüzey ağı tüm internetin yalnızca %10'unu oluşturur ve Google gibi bir arama motoruna terimleri girerek bulabileceğiniz her şeyi içerir. Ziyaret ettiğiniz ve oturum açma bilgileri gerektirmeyen tüm web siteleri yüzey web'in parçasıdır.

Derin web; abonelik hizmetleri, banka bilgileri ve e-posta hesapları gibi şifreler, kimlik doğrulama formları ve güvenlik duvarlarıyla korunan tüm internet içeriğini içerir. Web'in büyük bir kısmı aslında derin webdir ve web içeriğini görüntülemek için oturum açma kimlik bilgilerini ve şifreleri girdiğimizde derin web'in bir kısmına erişiriz. Karanlık ağ, derin ağın içinde yer alır ve derin ağın yalnızca arama motorları tarafından dizine eklenmeyen değil, aynı zamanda erişmek için Tor Tarayıcı

gibi özel araçlar gerektiren bir parçası olarak tanımlanabilir. Bu özel yazılım sizi anonim tutuyor ve ona neden karanlık ağ denildiğini açıklıyor. Karanlık web siteleri hem yasal hem de yasa dışı amaçlarla kullanılmaktadır.


C: Yüzey ağı, herkesin erişebildiği web sitelerini (çevrimiçi mağazalar, arama motorları ve Youtube) içerir.
B: Derin web, oturum açmayı gerektiren siteleri içerir (e-posta hesapları, çevrimiçi bankacılık, bulut depolama siteleri).
C: Karanlık ağ, erişmek için Tor Tarayıcı gibi özel araçlar gerektiren dizine eklenmemiş siteler içerir.

Deep web ile dark web arasındaki fark nedir?


Deep web ile dark web arasındaki fark, deep web'in erişim için oturum açma bilgileri gerektiren tüm web içeriğini ifade etmesi, dark web içeriğinin ise erişim için özel yazılım gerektirmesidir.

Karanlık ağ, derin ağın yalnızca bir parçasıdır. Derin ağdaki normal siteler (çevrimiçi bankacılık siteniz veya e-posta hesabınız gibi) güvenli oturum açma bilgilerinin, ödeme duvarlarının, parolaların ve kimlik doğrulama formlarının arkasında bulunur, ancak herhangi bir özel yazılıma ihtiyacınız yoktur. Bunun aksine, karanlık web sitelerine erişmek için Tor Tarayıcı gibi özel araçlara veya yazılımlara ihtiyacınız vardır.

Karanlık ağın karanlık kısmı, karanlık ağ içindeki gizli konfigürasyonları, anonimlik vurgusunu ve orada meydana gelen özel faaliyetleri ifade eder. Derin ağın derin kısmı, kilidini açmak için şifrelere veya başka bir kimlik doğrulamasına ihtiyacınız olduğu gerçeğini ifade eder.

Karanlık ağa erişmek yasa dışı mı?


Nerede olduğunuza bağlı olarak karanlık ağa erişim yasa dışı olabilir. Ancak karanlık ağda yasa dışı faaliyetlerde bulunmadığınız sürece endişelenmenize gerek yok; en azından ABD'de. Karanlık ağa bağlanmak, çevrimiçi faaliyetlerinize İSS'nizin veya hükümetin hoş karşılanmayan dikkatini çekebilir.

Karanlık ağa erişiyorsanız bağlantınızın şifrelenmesi için bir VPN kullanın . Karanlık ağa erişimin yasal olup olmadığını öğrenmek için yerel yasalarınızı kontrol edin. Bu yasalar internete bağlanmak için VPN, proxy sunucusu veya Tor Tarayıcının nasıl kullanılacağını kapsayabilir . Daha fazla bilgi edinmek için VPN sunucusuna bağlanmak için en iyi ülkelere ilişkin kılavuzumuza göz atın Çoğu yerde karanlık ağa girmek yasa dışı olmasa da, karanlık ağ bazı yasa dışı amaçlar için kullanılıyor. Fidye yazılımı veya diğer kötü amaçlı yazılım türleri , yasa dışı uyuşturucular, silahlar ve hatta bazı durumlarda insan organları gibi karanlık web pazarlarında satılan pek çok şey yasa dışıdır .




Dark web pazaryerlerinde her türlü yasa dışı ürün satılabilir.


En ünlü karanlık ağ pazarlarından biri olan İpek Yolu, bu tür yasa dışı öğelerle tanınıyordu. Web sitesi 2013 yılında kapatılmış olsa da İpek Yolu'nun kurucusu Ross Ulbricht hayatının geri kalanını hapiste geçirecek. İpek Yolu'nun hikayesi filmlere , podcast'lere ve kitaba uyarlandı.

Karanlık ağ, yasa dışı faaliyetler için bir sığınak olarak kötü bir üne sahiptir, ancak aslında Karanlık Ağ'ın çoğu zaman göz ardı edilen faydaları da vardır.

Karanlık ağ güvenli mi?


Karanlık ağa erişmek genellikle güvenlidir. Ancak tıpkı normalde çevrimiçi olduğunuzda olduğu gibi, karanlık web sitelerini ziyaret ederken ne yaptığınıza bağlı olarak riskler artar. Yasadışı pazarlardan herhangi bir şey satın almak veya indirmek tehlikelidir; indirilen dosyalar kötü amaçlı yazılım içerebilir ve polis yasa dışı satın alma işlemlerini takip edebilir.
Karanlık ağa güvenli bir şekilde nasıl erişilir

Karanlık ağa güvenli bir şekilde erişmek için Tor Tarayıcı'yı kullanın. Birçok Tor kullanıcısı , maksimum şifreleme sağlayan ve IP adresinizi ve internet etkinliğinizi gizlemeye yardımcı olan bir VPN kullanmanın avantajlarını da önerir. İşte karanlık ağa güvenli bir şekilde nasıl gireceğiniz:



Şifrelemenizi güvence altına almak için bir VPN'e bağlanın.


Tor tarayıcısının üstünde bir VPN kullanmak (Tor-over-VPN olarak da bilinir) şifrelemenizi güçlendirir ve etkinliklerinizi Tor'dan şüphelenebilecek hükümetlerden veya İSS'lerden gizler AVG Güvenli VPN'i İndirinÜcretsiz Deneme Sürümünü Android


iOS ve Mac için edinin


Tor'u Yükleyin Tarayıcı. Tor'un kendisi karanlık ağ değildir; karanlık ağa erişmek ve gezinmek için kullanılan bir araçtır. Tor Tarayıcı diğer tarayıcılar gibi indirilebilir ve kurulabilir. Dolandırıcılık sürümü yüklemediğinizden emin olmak için Tor'u resmi web sitesinden indirin .







Tor'u kullanarak karanlık ağda gezinin.


Genellikle yaptığınız içeriğe özel olarak erişin veya daha derine inin. Bir URL'de .onion uzantısını görüyorsanız (.com, .net vb. yerine), bu onun bir dark web bağlantısı olduğu anlamına gelir. .onion son ekine sahip siteler, Tor kullanıyor olsanız bile standart arama motorlarında dizine eklenmez ve aranamaz. Ancak güvenilir karanlık web bağlantılarını belirlemenize yardımcı olacak özel dizinler vardır.


Kişisel verilerinizi koruyun.


Tüm işlemler için şifreli bağlantınızın yanı sıra anonimleştirilmiş kullanıcı adları, e-posta adresleri ve kripto para cüzdanları kullanın. Bilgilerinizin yarım yamalak çevrimiçi pazarlardan uzak kalmasını sağlamak için, özel bilgilerinizin herhangi bir sızıntıda tehlikeye girip girmediğini belirlemenize yardımcı olabilecek bir veri izleme aracı edinin.

Karanlık ağın faydaları


Karanlık ağın en büyük yararı aşırı çevrimiçi gizliliğidir . Karanlık ağın büyük bir kısmı şüpheli, yasa dışı değildir veya suç amaçlı kullanılmamaktadır. Karanlık web'de gezinmenin amacı genellikle gerçek kimliğinizi güvende tutmak ve çevrimiçi etkinliğinizi gizli tutmaktır. Tor Tarayıcı aracılığıyla karanlık ağa bağlandığınızda

tarayıcıdan parmak izi alma ve çevrimiçi izleme neredeyse imkansızdır. Bu, tarama davranışınızın ve trafik kalıplarınızın üçüncü taraf reklamverenler tarafından toplanamayacağı ve kullanılamayacağı anlamına gelir.

Karanlık ağ neden var?


Karanlık ağın var olmasının pek çok meşru nedeni vardır: anonim gezinme, araştırma veya diğer içeriklere ödeme duvarı olmadan erişme, eski veya bulunması zor metinleri keşfetme ve özel forumları veya sosyal medya web sitelerini ziyaret etme.

Karanlık ağa özel olarak bağlanmak, sansürün önlenmesine ve içerik engellerinin aşılmasına yardımcı olur . Popüler sosyal medya veya haber sitelerine erişimin sansürlendiği durumlarda, aynı sitelerin karanlık web bağlantıları bilgi sahibi olmanıza yardımcı olabilir.

New York Times ve Facebook'un her ikisinin de karanlık web versiyonları var. İhbarcılar, gazeteciler ve aktivistler de karanlık web araçlarını kullanıyor; özellikle de baskıcı siyasi rejimlere sahip ülkelerde yaşıyorlarsa. Karanlık ağ, sosyal değişim ve pazarın merkezsizleşmesi için hayati önem taşıyor. Bitcoin

gibi kripto para birimleri de karanlık ağda yaygın şekilde alınıp satılıyor. Bu işlemler merkezi bir banka olmadan gerçekleşir; bu da standart bir kişisel bilgi biçiminin gerekli olmadığı anlamına gelir. Karanlık ağdaki tehdit türleri Karanlık ağı ziyaret etmek genellikle güvenli olsa da yine de tehditlerle karşılaşabilirsiniz. Dark web'de gezinmek, yüzey web'de gezinmekten daha risklidir çünkü web sitesinin güvenliğini değerlendirmek genellikle zordur Güvenilir karanlık web sitelerinin şifresini çözme deneyimi olmadan, tehlikeli siber suçluların tuzağına düşmek kolaydır .



Karanlık ağdaki bazı yaygın tehdit türleri şunlardır:

  • Kötü Amaçlı Yazılım:  Dünyadaki kötü amaçlı yazılımların çoğu karanlık ağda satılmakta ve dağıtılmaktadır. Karanlık ağa göz atmadan önce,   kötü amaçlı yazılım saldırılarını tespit etmek ve sisteminizi enfeksiyona karşı korumak için ücretsiz bir kötü amaçlı yazılım temizleme aracı yükleyin.

  • Dolandırıcılıklar:  Karanlık ağın düzenlenmemiş işlemleri nedeniyle dolandırıcılıklar her yerdedir. Karanlık ağdaki etkinliğinizi gizleyen gizlilik aynı zamanda dolandırıcılık yapılmasını da kolaylaştırır. Veri ihlallerinden kaynaklanan çalıntı kredi kartı numaraları   genellikle karanlık ağda satılıyor.

  • Casus Yazılım:  NSA'nın ihbarcısı Edward Snowden tarafından ortaya çıkarılan XKEYSCORE casus programı  gibi  casus yazılımlar  , Tor kullanıcıları ve karanlık web ziyaretçileri için hala bir güvenlik sorunudur.

  • Kimlik hırsızlığı:  Karanlık ağdaki dolandırıcılar, verilerinizi toplayıp size karşı kullanabilmek için sizi aceleci satın alımlar yapmaya veya kişisel bilgilerinizi açıklamaya yönlendirebilir.  Karanlık ağda kimlik hırsızlığını önlemek için bağlantınızı şifreleyin ve takma adlar ve kripto para birimi kullanın  .

Tehditler karanlık ağın her yerine dağılmış durumda ancak kendinizi korumak için yapabileceğiniz pek çok şey var.  Çevrimiçi korumanızı artırmak için siber güvenlik hakkında daha fazla bilgi edinin  .

Kişisel verileriniz veya şifreleriniz bir karanlık web pazarında satışa çıkarsa, ihlal hakkında bilgi edinmek için bir veri izleme aracına ihtiyacınız olacak. AVG BreachGuard  karanlık web pazarlarını izler ve kişisel hesaplarınızla ilgili bilinen sızıntılar konusunda sizi uyarır.

Post a Comment

Previous Post Next Post